Ο όρος Αγιογραφία - Αγιογράφος - Αγιογραφώ
Η Αγιογραφία είναι μία Εκκλησιαστική τέχνη διότι ζει, κινείται και αναπνέει μέσα στον Ιερό χώρο της Εκκλησίας, Μπορεί να είναι μία εικαστική τέχνη, αλλά μετατρέπεται σε εικαστική διότι ξεφεύγει από τους τρόπους, την υπόσταση και τα μέσα της κοσμικής ζωγραφικής.
Η Αγιογραφία μαζί με τη Βυζαντινή μουσική είναι οι δύο Εκκλησιαστικές τέχνες που υμνούν τον Θεό και τους Αγίους Του.
Ο Αγιογράφος με το έργο του κατεβάζει τον Ουρανό στη Γη και ανεβάζει τον θεατή της εικόνας από τη Γη στον Ουρανό, κοντά στο Θεό και στον εικονιζόμενο Άγιο.
Μέσω του έργου του δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ιερά πρόσωπα που απεικονίζει, όσο και με την παρουσίαση όλων εκείνων των θαυμαστών γεγονότων που σκοπό τους είχαν τη σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου.
Παρουσιάζει με το σχέδιο και το χρώμα του την έκφραση, τον βίο, την ιδιότητα όλων εκείνων που βίωσαν τον Χριστό και που στο τέλος κέρδισαν το στεφάνι της δόξας.
Σκοπός του Αγιογράφου είναι να ενώσει τον πιστό Χριστιανό με το εικονιζόμενο πρόσωπο και να οδηγήσει το πλήρωμα της Εκκλησίας σε εντονότερη προσευχή και λατρεία του Θεού, παράλληλα όμως και σε μεγαλύτερη επαφή με τον Θείο παράγοντα.
Διδάσκει και φανερώνει ολόκληρη την Πίστη της Εκκλησίας μας, την αλήθεια, το δόγμα, μέσα από πρόσωπα και γεγονότα τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης.
Δεν σταματάει όμως εκεί αλλά συνεχίζει να παρουσιάζει και την μετέπειτα ιστορία και πορεία της Εκκλησίας. (Νεομάρτυρες, Νεοφανείς Άγιοι)
Θεωρείται απαραίτητο ο Αγιογράφος να αποκτήσει γνώση από τα πρότυπα παλαιοτέρων μεγάλων αγιογράφων και μέσα από το Συναξαριστή να αποκτήσει πολύ σημαντικές πληροφορίες περί της μορφής την οποία επιθυμεί να απεικονίσει , ούτως ώστε το έργο του να είναι και ποιοτικό αλλά και ορθό.
Θα πρέπει να μάθει να βλέπει σωστά, να παρατηρεί, να διορθώνει, να συγκρίνει.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βοήθεια του Θεού, η οποία έρχεται μόνον όταν η αγιογραφία γίνεται ως έργο προσευχής και επικοινωνίας με το Θεό
Αγάπη και ταπεινοφροσύνη πρέπει να κοσμούν τον Αγιογράφο διότι μόνον έτσι το έργο είναι Θεάρεστο και αποδοτικό.
Τα κακέκτυπα έργα, αντίγραφα μεγάλων αγιογράφων που έχουν σαν σκοπό το εμπόριο και όχι την προσευχή οδηγούν το πλήρωμα της Εκκλησίας σε πλήρη αποστροφή στην τέχνη της Αγιογραφίας.
(Από το βιβλίο "Τεχνική Προσέγγιση της Αγιογραφίας" του Αρχιμανδρίτη Αγιογράφου Τιμόθεου Παναγιωτακόπουλου)